str. Grenoble 128 U: +373 22 28 59 59str. Uzinelor 19: +373 22 47 71 93

Overview

Overview

Despre Instituție

Instituția publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” a fost creată în scopul optimizării sistemului de verificare a siguranței și calității produselor alimentare, a materiei prime și a producției alcoolice, întru executarea Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr.600 din 27.06.2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Misiunea, domeniile de competență, funcțiile și drepturile Instituției publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” sunt reglementate în Statutul acestea, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.1210/2018.

Istoria întreprinderii începe în decembrie 1946 cînd a fost creat primul laborator de vinificație din Moldova postbelică, care a activat cu succes în toată perioada ulterioară:

Laboratorul Central Ramural (Молдглаввино 1949-1958);

Laboratorul Central Ramural (Совнархоз 1958-1965);

Laboratorul Central Ramural (Молдвинпром 1965-1972, Госагропром 1972-1989);

Pe baza Laboratorului Central Ramural se formează Centrul Republican de Testare a Produselor Vinicole (1989-1993);

Centrul de Verificare a Calității Materiei Prime și a Producției Vinicole (1993-2006);

Î.S. „Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice” (2006-2019).

Actualmente, începînd cu 15.10.2019, I.P. „LCTBANPC” dispune de două locații:

  • locația str. Grenoble 128 „U” – produse vitivinicole si alcoolice;
  • locația str. Uzinelor 19 – produse alimentare și conservate.

 

Domeniile de competență ale al I.P. „LCTBANPC” sînt:

  1. acordarea serviciilor de analiză privind siguranța și calitatea produselor alimentare, a materiei prime și a producției alcoolice;
  2. organizarea analizelor de laborator și senzoriale pentru producția alcoolică și produsele alimentare;
  3. acordarea serviciilor de evaluare a conformității producției alcoolice și a produselor alimentare;
  4. alte domenii atribuite, prin acte normative, inclusiv actele fondatorului, în competența Laboratorului;
  5. testarea calității și inofensivității producției alcoolice, prelevate de organele de control și supraveghere a producției alcoolice;
  6. efectuarea testărilor (încercărilor) de arbitraj privind calitatea și inofensivitatea producției alcoolice;
  7. acordarea ajutorului metodologic întreprinderilor privind efectuarea controlului asupra calității și implementarea metodelor noi de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice;
  8. elaborarea, revizuirea și realizarea documentației tehnico-normative;
  9. implementarea metodelor de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice în conformitate cu practicile europene și internaționale;

 

Strategia de dezvoltare a întreprinderii

Dezvoltarea continuă și competitivitatea tehnică, bazată pe mentenanța silențioasă a echipamentelor existente, modernizarea lor și procurarea echipamentelor noi, care să corespundă cerințelor moderne privind testarea producției alcoolice și a produselor alimentare.

Dezvoltarea resurselor umane sporirea continuă a competenței personalului prin aplicarea următoarelor măsuri:

  • instruiri frecvente, organizate în cadrul instituției cu suportul personalului intern / extern;
  • participarea la seminare, conferințe și cursuri de pregătire externe;
  • instruiri cu invitarea experților străini;
  • schimb de experiență cu alte instituții autohtone și de peste hotarele țării, etc.

Confirmarea competenței tehnice a laboratorului de încercări și a organismului de certificare la cerințele standardelor de referință SM EN ISO/IEC 17025:2018, SM SR EN ISO/IEC -17065:2013, prin acreditarea acestora. Menținerea acreditării este unul din obiectivele principale ale I.P. „LCTBANPC”

Lărgirea spectrului de servicii acordate întreprinderilor, precum:

  • organizarea activităților de perfecționare a personalului din laboratoarele de încercări ale întreprinderilor din domeniul vitivinicol;
  • elaborarea unor documente normative (reglementări tehnice, reguli generale, standarde, etc.) în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului , Institutul Științifico-practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, etc.;

Satisfacerea cerințelor prin optimizarea continuă a sistemului de testare și certificare, informarea continuă a clienților referitor la evoluția sau modificarea cerințelor ale țărilor importatoare.

Asigurarea calității serviciilor prestate conform cerințelor sistemelor de management, diminuarea duratei de efectuare a serviciilor prestate, precum și a costurilor acestora.

Crearea unor spații și a condițiilor adecvate pentru activitatea personalului; promovarea inițiativei personalului; promovarea cadrelor tinere; asigurarea unui nivel de salarizare decent și corespunzător muncii depuse.

recent events
Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției
29Jul2020
Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției

O echipă de evaluare din cadrul Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), în frunte cu evaluatorul-șef, dna Natalia ȘAPOVAL, a efectuat la fața locului, în perioada 22-29 iulie 2020, în regim planic, evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al I.P. „LCTBANPC” (de la ambele locații) în scop de menținere a acreditării

Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”
12Mar2020
Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”

La 11 martie 2020 a avut loc prima ședință din acest an a Consililui instituției. Ședința a fost prezidată de către dna Rodica STURZA – președinte al Consiliului, profesor universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, doctor habilitat în tehnică, doctor în chimie.   Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit  mai mult

Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru
21Feb2020
Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru

Reprezentanți ai I.P. „LCTBANPC” – directorul instituției, dna GHERDELESCU Lucia, și dna BUTNARU Viorica, specialist coordonator în cadrul organismului de certificare al instituției – au luat parte, la 21 februarie 2020, în calitate de degustători, alături de 46 de specialiști din domeniu, la cea de-a treia degustare regională, ax

07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova
10Feb2020
07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova

Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” a găzduit, la 7 februarie 2020, un eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova – degustarea divinurilor din categoria V.S.O.P (5 ani) procurate din rețelele de comerț din țară (în to