Institutional line for information: 022-792-077 Specialized anti-corruption line: 022-290-800 Specialized anti-corruption line: 022-257-333 National anti-corruption line: 0-800-55555

Overview

Overview

Instituția publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” a fost creată în scopul optimizării sistemului de verificare a siguranței și calității produselor alimentare, a materiei prime și a producției alcoolice.

Misiunea, domeniile de competență, funcțiile și drepturile Instituției publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” sunt reglementate în Statutul acesteia.

Istoria întreprinderii începe în decembrie 1946 cînd a fost creat primul laborator de vinificație din Moldova postbelică, care a activat cu succes în toată perioada ulterioară:

Laboratorul Central Ramural (Молдглаввино 1949-1958);

Laboratorul Central Ramural (Совнархоз 1958-1965);

Laboratorul Central Ramural (Молдвинпром 1965-1972, Госагропром 1972-1989);

Pe baza Laboratorului Central Ramural se formează Centrul Republican de Testare a Produselor Vinicole (1989-1993);

Centrul de Verificare a Calității Materiei Prime și a Producției Vinicole (1993-2006);

Î.S. „Centrul Național de Verificare a Calității Producției Alcoolice” (2006-2019).

Actualmente, începînd cu 15.10.2019, I.P. „LCTBANPC” își desfășoară activitatea pe str. Grenoble 128 „U”, mun. Chișinău.

 

Domeniile de competență ale al I.P. „LCTBANPC” sînt:

  1. acordarea serviciilor de analiză privind siguranța și calitatea produselor alimentare, a materiei prime și a producției alcoolice;
  2. organizarea analizelor de laborator și senzoriale pentru producția alcoolică și produsele alimentare;
  3. acordarea serviciilor de evaluare a conformității producției alcoolice și a produselor alimentare;
  4. alte domenii atribuite, prin acte normative, inclusiv actele fondatorului, în competența Laboratorului;
  5. testarea calității și inofensivității producției alcoolice, prelevate de organele de control și supraveghere a producției alcoolice;
  6. efectuarea testărilor (încercărilor) de arbitraj privind calitatea și inofensivitatea producției alcoolice;
  7. acordarea ajutorului metodologic întreprinderilor privind efectuarea controlului asupra calității și implementarea metodelor noi de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice;
  8. elaborarea, revizuirea și realizarea documentației tehnico-normative;
  9. implementarea metodelor de verificare a calității și inofensivității producției alcoolice în conformitate cu practicile europene și internaționale;

 

Strategia de dezvoltare a întreprinderii

Dezvoltarea continuă și competitivitatea tehnică, bazată pe mentenanța silențioasă a echipamentelor existente, modernizarea lor și procurarea echipamentelor noi, care să corespundă cerințelor moderne privind testarea producției alcoolice și a produselor alimentare.

Dezvoltarea resurselor umane sporirea continuă a competenței personalului prin aplicarea următoarelor măsuri:

  • instruiri frecvente, organizate în cadrul instituției cu suportul personalului intern / extern;
  • participarea la seminare, conferințe și cursuri de pregătire externe;
  • instruiri cu invitarea experților străini;
  • schimb de experiență cu alte instituții autohtone și de peste hotarele țării, etc.

Confirmarea competenței tehnice a laboratorului de încercări și a organismului de certificare la cerințele standardelor de referință SM EN ISO/IEC 17025:2018, SM EN ISO/IEC -17065:2013, prin acreditarea acestora. Menținerea acreditării este unul din obiectivele principale ale I.P. „LCTBANPC”

Lărgirea spectrului de servicii acordate întreprinderilor, precum:

  • organizarea activităților de perfecționare a personalului din laboratoarele de încercări ale întreprinderilor din domeniul vitivinicol;
  • elaborarea unor documente normative (reglementări tehnice, reguli generale, standarde, etc.) în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului , Institutul Științifico-practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, etc.;

Satisfacerea cerințelor prin optimizarea continuă a sistemului de testare și certificare, informarea continuă a clienților referitor la evoluția sau modificarea cerințelor ale țărilor importatoare.

Asigurarea calității serviciilor prestate conform cerințelor sistemelor de management, diminuarea duratei de efectuare a serviciilor prestate, precum și a costurilor acestora.

Crearea unor spații și a condițiilor adecvate pentru activitatea personalului; promovarea inițiativei personalului; promovarea cadrelor tinere; asigurarea unui nivel de salarizare decent și corespunzător muncii depuse.

recent events
Instruire dedicată dezvoltării culturii organizaționale
01Nov2024
Instruire dedicată dezvoltării culturii organizaționale

La 28/29 octombrie 2024, personalul I.P. „LCTBANPC” a beneficiat de instruire în cadrul unui seminar cu genericul „Cultura organizațională și „puterea lui împreună” pentru o imagine instituțională mai bună” desfășurat în incinta instituției. Dna Natalia EFROS-BUJOR, fondatoarea PAROLE Agency – una dintre cele mai prest

Ședința Comisiei de expertiză a dopurilor
11Oct2024
Ședința Comisiei de expertiză a dopurilor

La 09 octombrie 2024 a avut loc prima ședință a Comisiei de expertiză a dopurilor (CED), instituită în cadrul I.P. „LCTBANPC” în temeiul art.6 alin.(1) din Legea nr.1100 din 30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, cu modificările adoptate prin Legea nr.407 din 21.12.2023 pentru

Vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești”
30Sep2024
Vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești”

Un grup de personal al I.P. „LCTBANPC” a efectuat, la 27 septembrie 2024, o vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești” din s.Mircești, r-nul Unghen, inclusiv la plantația viticolă a acesteia. În cadrul vizitei accentul a fost pus pe familiarizarea participanților cu particularitățile procesului de creștere până la maturita

Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare
24Jun2024
Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare

Sorry, this entry is only available in Romanian.