str. Grenoble 128 U: +373 22 28 59 59str. Uzinelor 19: +373 22 47 71 93

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru
21Feb2020
Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru

Reprezentanți ai I.P. „LCTBANPC” – directorul instituției, dna GHERDELESCU Lucia, și dna BUTNARU Viorica, specialist coordonator în cadrul organismului de certificare al instituției – au luat parte, la 21 februarie 2020, în calitate de degustători, alături de 46 de specialiști din domeniu, la cea de-a treia degustare regională, ax

07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova
10Feb2020
07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova

Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” a găzduit, la 7 februarie 2020, un eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova – degustarea divinurilor din categoria V.S.O.P (5 ani) procurate din rețelele de comerț din țară (în to

Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției (locația str.Uzinelor 19) de către MOLDAC
06Feb2020
Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției (locația str.Uzinelor 19) de către MOLDAC

În perioada 04-05 februarie 2020 echipa de evaluare a Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), condusă de către evaluatorul-șef, dna Natalia ȘAPOVAL, a efectuat la fața locului, în regim planic, evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al I.P. „LCTBANPC” pentru domeniul produse alimentare și produse conservate (locaț

28.01.20 Întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri
29Jan2020
28.01.20 Întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri

La inițiativa directorului I.P. „LCTBANPC”, dna Lucia GHERDELESCU, la 28 ianuarie 2020 la sediul instituției a fost organizată o întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri din Moldova. La întrunire au participat dl Arcadie FOȘNEA, administrator „Crama Mircești” S.R.L., președinte al Asociației micilor producăt