str. Grenoble 128 U: +373 22 28 59 59str. Uzinelor 19: +373 22 47 71 93

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Ședință de lucru cu reprezentanți ai producătorilor din sectorul vitivinicol
16Sep2020
Ședință de lucru cu reprezentanți ai producătorilor din sectorul vitivinicol

Miercuri, 16 septembrie 2020, la sediul I.P. „LCTBANPC” a avut loc o ședință de lucru cu reprezentanți ai producătorilor de produse vitivinicole din țară, organizată în contextul inițierii de către ANSA a procesului de consultări asupra proiectului Hotărîrii de Guvern cu privire la aprobarea Metodologiei de calculare a tarifelor l

Evaluarea de supraveghere a organismului de certificare din cadrul I.P. „LCTBANPC”
25Aug2020
Evaluarea de supraveghere a organismului de certificare din cadrul I.P. „LCTBANPC”

În perioada 24-25 august 2020 echipa de evaluare a Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), sub conducerea evaluatorului-șef, dna Angela IGNAT, și avînd de asemenea în componența sa pe dna Natalia MIHĂESCU, evaluator, a efectuat la fața locului, în regim planic, evaluarea de supraveghere a organismului de certificare din cadrul I.P. „

Acordarea suportului metodologic și practic
18Aug2020
Acordarea suportului metodologic și practic

În perioadele 10-13 august și 17-18 august 2020, la solicitarea producătorilor de produse alcoolice, colaboratorii laboratorului de încercări din cadrul I.P. „LCTBANPC” au oferit suport metodologic și practic pentru cîteva grupuri de colegi din laboratoarele întreprinderilor S.A. „Cricova”, „Bulgari Winery” S.R.L., „Vinăria P

Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției
29Jul2020
Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției

O echipă de evaluare din cadrul Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), în frunte cu evaluatorul-șef, dna Natalia ȘAPOVAL, a efectuat la fața locului, în perioada 22-29 iulie 2020, în regim planic, evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al I.P. „LCTBANPC” (de la ambele locații) în scop de menținere a acreditării