str. Grenoble 128 U: +373 22 28 59 59str. Uzinelor 19: +373 22 47 71 93

About the Lab

About the Lab

The Testing Laboratory is a structural subdivision of the Public Institution „Central testing laboratory of alcoholic/non-alcoholic beverages and canned products” (I.P. „LCTBANPC”)

The lab performs laboratory tests in two localities:

  1. Chisinau, Grenoble street, 128U (testing of wine products, alcoholic beverages, non-alcoholic beverages, ethyl alcohol, beer),
  2. Chisinau, Uzinelor street, 19 (testing of canned foods),

The laboratory is accredited by the I.P. „National Accreditation Center of the Republic of Moldova” (MOLDAC) and meets the requirements of the SM EN ISO/CEI 17025:2018 „General requirements for the competence of testing and calibration laboratories”. The competence of the Laboratory is confirmed by obtaining the Accreditation Certificate.

Most quality and safety characteristics are determined by modern automated equipment and highly qualified personnel. The quality management system of the Laboratory ensures the validity of the results issued through internal audits and other procedures for monitoring its performances, guaranteed and by external oversight audits by the MOLDAC evaluators. Laboratory equipment and testing methods are constantly being modernized and automatized.

The quality of the laboratory tests is guaranteed by proficiency tests and interlaboratory comparisions (PT/ILC) at international level with positive results. During the last 10 years, the Laboratory participates in the PT schemes organized by BIPEA (Bureau InterProfessionnel d’Etudes Analytiques) for most of the main characteristics for wine, spirits and grape juice. The Laboratory also participates in the PT organized by BelGIM (Belarus State Institute of Metrology) for determining the activity of radionuclides in food and agricultural raw materials.

A professional team consisting of 27 specialists is working at the Laboratory. All personal is graduated in the field of chemistry, winemaking or food technology, including 2 PhD degree holders and 12 authorized tasters.

The accreditation certificate and the actual accreditation field of the testing laboratory (see link).

 

NOTE: Accreditation has been suspended for the determination of mercury by the flameless atomic absorption spectrometry method in fish and fish products, non-alcoholic beverages and other foodstuffs (annex 2, section 9.1).

recent events
Degustarea vinurilor produse din recolta anului 2020
27Feb2021
Degustarea vinurilor produse din recolta anului 2020

La 11,18, 25 februarie 2021, reprezentanți ai I.P. „LCTBANPC” – directorul instituției, dna GHERDELESCU Lucia și dd. PREDA Viorica, ROTARI Angela, specialiști coordonatori în cadrul organismului de certificare al instituției – au luat parte, în calitate de degustători, alături de alți specialiști din domeniu, la degustările regi

Implementarea unei noi metode de determinare a conținutului de micotoxine în produsele alimentare
15Feb2021
Implementarea unei noi metode de determinare a conținutului de micotoxine în produsele alimentare

Fiind constant preocupată de sporirea calității serviciilor prestate, I.P. „LCTBANPC” a inițiat implementarea în activitatea laboratorului său de încercări (LÎ) a unei noi metode de determinare a conținutului de micotoxine în produsele alimentare. În acest scop instituția a făcut o investiție importantă pentru dezvoltarea per

Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”
15Feb2021
Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”

La 12 februarie 2021 a avut loc ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC” – prima din acest an. Ședința a fost prezidată de către dna Rodica STURZA – președinte al Consiliului, profesor universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, doctor habilitat în tehnică, doctor în chimie. Examinării în cadrul ședinței au fost supuse mai

Seminar pentru inspectorii posturilor de inspecție la frontieră din cadrul ANSA
04Feb2021
Seminar pentru inspectorii posturilor de inspecție la frontieră din cadrul ANSA

La 04 februarie 2021, Direcția Comerț Internațional și Inspecție la Frontieră din cadrul  Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat un seminar pentru inspectorii posturilor de inspecție la frontieră din cadrul ANSA antrenați în prelevarea produselor vitivinicole/alcoolice, cu genericul „Prelevarea și ident