Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.
În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:
Metode cromatografice de analiză:
- cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
- cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
- electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl–, NO3–, NO2–, PO43-, F–), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,
Metode de spectroscopie atomică:
- spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
- spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
- spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.
Spectroscopia NIR și densimetria electronică:
- spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
- densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.
Metode enzimatice automatizate:
- spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice.