Institutional line for information: 022-792-077 Specialized anti-corruption line: 022-290-800 Specialized anti-corruption line: 022-257-333 National anti-corruption line: 0-800-55555

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Instruire dedicată dezvoltării culturii organizaționale
01Nov2024
Instruire dedicată dezvoltării culturii organizaționale

La 28/29 octombrie 2024, personalul I.P. „LCTBANPC” a beneficiat de instruire în cadrul unui seminar cu genericul „Cultura organizațională și „puterea lui împreună” pentru o imagine instituțională mai bună” desfășurat în incinta instituției. Dna Natalia EFROS-BUJOR, fondatoarea PAROLE Agency – una dintre cele mai prest

Ședința Comisiei de expertiză a dopurilor
11Oct2024
Ședința Comisiei de expertiză a dopurilor

La 09 octombrie 2024 a avut loc prima ședință a Comisiei de expertiză a dopurilor (CED), instituită în cadrul I.P. „LCTBANPC” în temeiul art.6 alin.(1) din Legea nr.1100 din 30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice, cu modificările adoptate prin Legea nr.407 din 21.12.2023 pentru

Vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești”
30Sep2024
Vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești”

Un grup de personal al I.P. „LCTBANPC” a efectuat, la 27 septembrie 2024, o vizită de studiu la vinăria „Crama Mircești” din s.Mircești, r-nul Unghen, inclusiv la plantația viticolă a acesteia. În cadrul vizitei accentul a fost pus pe familiarizarea participanților cu particularitățile procesului de creștere până la maturita

Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare
24Jun2024
Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare

Sorry, this entry is only available in Romanian.