Specialized anti-corruption line: 0 (22) 79 20 77 Institutional line for information: 0 (22) 79 20 77

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Ședința Comitetului de imparțialitate
28Apr2021
Ședința Comitetului de imparțialitate

În ziua de 27 aprilie 2021 a avut loc ședința Comitetului de imparțialitate din cadrul Organismului de certificare (OC) al I.P. „LCTBANPC” la care au participat membrii acestuia – reprezentanți desemnați ai părților interesate în activitatea instituției. În debutul ședinței a avut loc alegerea președintelui Comitetului, în f

Instruirea personalului I.P. „LCTBANPC” în domeniul asigurării integrității instituționale
15Apr2021
Instruirea personalului I.P. „LCTBANPC” în domeniul asigurării integrității instituționale

În zilele de 14 și 15 aprilie 2021 I.P. „LCTBANPC” a organizat în cîteva runde, ținînd cont de situația pandemică COVID-19, o sesiune de instruire internă a personalului instituției cu genericul „Consolidarea climatului de integritate la nivelul I.P. „LCTBANPC”, în legătură cu instituirea în cadrul acesteia a unor măsuri su

Participarea I.P. „LCTBANPC” la Conferința națională „Anul vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”
05Apr2021
Participarea I.P. „LCTBANPC” la Conferința națională „Anul vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”

Un grup de colaboratori din cadrul I.P. „LCTBANPC” a participat, la data de 02 aprilie 2021, la Conferința națională cu genericul „Anul vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”, organizată de I.P. „Oficiul Național al Viei și Vinului” (ONVV). La conferința în cauză, desfășurată în format online, au part

O nouă performanță în activitatea I.P. „LCTBANPC”
23Mar2021
O nouă performanță în activitatea I.P. „LCTBANPC”

Potrivit prevederilor Strategiei de dezvoltare a I.P. „LCTBANPC” pentru anii 2020-2022, organismul de certificare (OC) din cadrul instituției urmează să-și extindă competența pe segmentul de certificare a produselor alimentare. Întru realizarea prevederilor în cauză, OC a inițiat în anul 2021 activitățile necesare pentru demarar