Institutional line for information: 022-792-077 Specialized anti-corruption line: 022-290-800 Specialized anti-corruption line: 022-257-333 National anti-corruption line: 0-800-55555

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare
24Jun2024
Ședință simulată a Comisiei centrale de degustare

Sorry, this entry is only available in Romanian.

Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”
13Jun2024
Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”

La 11 iunie 2024 a avut loc ședința ordinară a Consiliului I.P. „LCTBANPC”, care s-a desfășurat sub conducerea președintelui acestuia, dna Tatiana CALIONCHINA – șefa Direcției planificarea, evaluarea riscurilor și managementul calității din cadrul ANSA. Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit mai multe subiecte, inclusiv cel

Evaluarea Organismului de certificare de către echipa MOLDAC
31May2024
Evaluarea Organismului de certificare de către echipa MOLDAC

La data de 29 mai 2024, echipa Centrului Național de Acreditare din Republica Moldova (MOLDAC) a efectuat evaluarea Organismului de certificare (OC) din cadrul I.P. „LCTBANPC” în scop de supraveghere a acreditării acestuia pe domeniile solicitate (produse vitivinicole/ alcoolice, patiserie, cofetărie și produse din tutun), precum și, la s

Instruire externă – Verificarea cerințelor CS pentru fabricarea produselor vitivinicole cu DOP/IGP
21May2024
Instruire externă – Verificarea cerințelor CS pentru fabricarea produselor vitivinicole cu DOP/IGP

Un grup de personal intern și extern al I.P. „LCTBANPC”, în număr de 12 persoane, a participat la 20 mai 2024 la o sesiune de instruire externă cu tema „Verificarea respectării cerințelor caietelor de sarcini pentru producerea strugurilor și produselor vitivinicole cu DOP/IGP”. Din componența grupului respectiv au făcut parte direc