Specialized anti-corruption line: 0 (22) 79 20 77 Institutional line for information: 0 (22) 79 20 77

Testing methods

Testing methods

Actualmente în cadrul Laboratorului pentru testarea produselor vitivinicole, băuturilor alcoolice, slab alcoolice și nealcoolice, berii şi băuturilor pe bază de bere, alcoolui etilic rectificat, distilatelor de origine agricolă, produselor alimentare conservate și materiilor prime respective se aplică în calitate de metode de încercări metodele oficiale OIV, standardele Federației Ruse adoptate în RM (SM GOST R), standardele regionale interstatale (GOST), standarde naționale (SM), standarde europene adoptate în RM (SM SR EN, SM EN), proceduri specifice (PS) – metodele standardizate modificate de laborator, diferite metode speciale specificate de producătorii echipamentului utilizat.

În afară de metode volumetrice clasice, în Laboratorul sunt implementate următoarele grupe de metode instrumentale de încercări:

Metode cromatografice de analiză:

  • cromatografia de gaze (GC, GC/MS) pentru determinarea aldehidei acetice, esterilor (etilacetat, metilacetat), alcoolului metilic, alcoolilor superiori (butanol, izobutanol, izoamilol, propanol), ftalaţilor, aromatizatorilor sintetici, 3-metoxipropandiolului;
  • cromatografia de lichide de înaltă performanță (HPLC) pentru determinarea diglucozidului malvidinei, ochratoxinei A, furfurolului și hidroximetilfurfurolului;
  • electroforeza capilară (CE) pentru determinarea acizilor organici (malic, lactic, tartric, citric și acetic), conservanților (acidului sorbic și benzoic), îndulcitorilor sintetici (zaharină, acesulfam K), cofeinei, acidului ascorbic, cationilor (NH4+, K+, Na+, Mg2+, Ca2+ ), anionilor (SO42-, Cl, NO3, NO2, PO43-, F), aldehidelor sinapic, siringic și coniferilic,

Metode de spectroscopie atomică:

  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizarea electrotermică (ETAAS) pentru determinarea plumbului, cadmiului, arseniului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbţie atomică cu atomizare în flacără (FAAS) pentru determinarea cuprului, fierului, zincului, sodiului, potasiului, calciului în băuturi alcoolice și nealcoolice;
  • spectroscopie de absorbție atomică cu atomizarea electrotermică și corecția de fond Zeeman (Zeeman ETAAS) pentru determinarea mercurului în probele solide și lichide de orice compoziție.

Spectroscopia NIR și densimetria electronică:

  • spectroscopia NIR pentru determinarea concentrației alcoolice a vinului, băuturilor alcoolice, distilatelor și alcoolului etilic rectificat;
  • densimetria electronică pentru determinarea densității și densității relative a băuturilor alcoolice și nealcoolice.

Metode enzimatice automatizate:

  • spectrofotometria automatizată pentru determinarea sumei glucozei și fructozei în vinuri, sucuri și băuturi nealcoolice. 
recent events
Instruirea reprezentanților întreprinderilor producătoare/importatoare/distribuitoare a băuturilor vitivinicole și alcoolice
30Aug2022
Instruirea reprezentanților întreprinderilor producătoare/importatoare/distribuitoare a băuturilor vitivinicole și alcoolice

I.P. „LCTBANPC” a desfășurat, la 30 august 2022, instruirea a peste 20 de reprezentanți ai întreprinderilor producătoare/importatoare/distribuitoare a băuturilor vitivinicole și alcoolice, cu genericul „Modificările operate în Hotărârea Guvernului nr.356/2015 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Organizarea pieţei vit

Vizită de lucru la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”
15Aug2022
Vizită de lucru la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici”

La 12 august 2022 echipa I.P. „LCTBANPC” a efectuat o vizită de lucru la Combinatul de Vinuri de Calitate „Mileștii Mici” – una din întreprinderile vitivinicole declarate drept „Patrimoniu Cultural-Naţional al Republicii Moldova”. În cadrul activității, coordonate de directoarea I.P. „LCTBANPC”, dna Lucia GHERDELESCU, au

Ședința Comitetului de Imparțialitate din cadrul Organismului de certificare al I.P. „LCTBANPC”
03Aug2022
Ședința Comitetului de Imparțialitate din cadrul Organismului de certificare al I.P. „LCTBANPC”

La 01 august  2022 a fost convocată ședința Comitetului de Imparțialitate (CI) din cadrul Organismului de certificare (OC) al I.P. „LCTBANPC”, ea fiind prezidată de către președintele acestuia, dl Artur MACARI – șef al Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare,  conferențiar universitar, doctor în cadrul Universității Teh

Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”
29Jul2022
Ședința Consiliului I.P. „LCTBANPC”

La 27 iulie 2022 a avut loc o nouă ședință a Consiliului I.P. „LCTBANPC”, pe agenda acesteia regăsindu-se mai multe subiecte aferente activității instituției din ultima perioadă de timp. Astfel, în cadrul ședinței a fost examinat raportul I.P. „LCTBANPC”, prezentat de către directoarea acesteia, dna Lucia GHERDELESCU, privin