str. Grenoble 128 U: +373 22 28 59 59str. Uzinelor 19: +373 22 47 71 93

Evenimente

18Jun2018

05.06.2018 Prezentarea analizatorului de mercur „RA-915M”

La data de 5 iunie 2018 în incinta ÎS „CNVCPA” s-a desfășurat prezentarea analizatorului de  mercur „RA-915M” procurat recent, dotat cu bloc „Piro 915+” și a posibilităților analitice ale acestuia (producător – firma „LUMEX”, or. Sankt-Petersburg, Federația Rusă).

Analizatorul de mercur „RA-915M” este destinat pentru analiza directă a probelor solide și lichide de orice compoziție, inclusiv a probelor cu matrice compusă (materiale biologice, produse alimentare, mase plastice, cauciucuri, petrol etc.), precum şi a aerului atmosferic, aerul locuințelor și încăperilor de producere în condiții de cîmp (analizatorul este portabil). Principiul de acțiune a blocului „Piro 915+” se bazează pe descompunerea termică a matricei probei, reducerea mercurului din probă pînă la starea de vapori atomari şi transferarea acestuia în celula de măsurare. Limitele joase de detecție a mercurului la nivelul unităților de μg/kg permit realizarea controlului obiectelor naturale și tehnologice, produselor alimentare, materiilor prime și al deșeurilor în vederea conformității standardelor sanitaro-igienice și tehnologice.

În analizorul de mercur „RA-915M” este implementată o versiune modernă a spectrometriei de absorbție atomică diferențială cu corecție Zeeman a absorbției neselective.

Avantaje:

  • Circuitul opto-electronic original al analizorului asigură o limită ultra-scăzută de detecție a mercurului.
  • Datorită utilizării unei cuve standard cu o singură trecere și altei cuve cu mai multe treceri, se obține un diapazon larg de măsurări ale concentrației de mercur în obiectele măsurate (20÷20000 ng/m3 în aer; 0,003÷5 mg/kg în produse alimentare etc.).
  • Metoda de corecție a absorbției neselective, utilizată în analizorul „RA-915M”, facilitează lucrul cu probele ce au o matrice organică sau neorganică complexă.
  • Analizorul „RA-915M” are o cuvă de control încorporată, care permite determinarea simplă și rapidă a funcționalității dispozitivului.
  • În regimul „Monitorizare”, este posibilă monitorizarea în timp a variației concentrației de vapori de mercur din aerul analizat și memorarea rezultatelor în memoria încorporată.
  • Capacitatea mare a bateriei (durata autonomă de lucru fără reîncărcare – nu mai puțin de 8 ore), memoria încorporată, automatizarea completă a procesului de autodiagnosticare și operarea simplă permit utilizarea analizorului în condiții de cîmp.
  • Pentru cele mai multe probe lichide și solide, durata unei măsurări nu depășește 5 minute.

Analizorul de mercur „RA-915M” a trecut certificarea necesară și a fost inclus în Registrele de stat ale mijloacelor de măsurare în țările CSI.

Pe baza metodei „LUMEX”, a fost elaborat și pus în funcțiune GOST R 54639-211 „Produse alimentare și hrană pentru animale. Determinarea mercurului prin metoda spectroscopiei de absorbție atomică bazată pe efectul Zeeman”.

recent events
Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru
21Feb2020
Degustarea vinurilor produse în zona cu IGP Codru

Reprezentanți ai I.P. „LCTBANPC” – directorul instituției, dna GHERDELESCU Lucia, și dna BUTNARU Viorica, specialist coordonator în cadrul organismului de certificare al instituției – au luat parte, la 21 februarie 2020, în calitate de degustători, alături de 46 de specialiști din domeniu, la cea de-a treia degustare regională, ax

07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova
10Feb2020
07.02.2020 Degustarea divinurilor V.S.O.P. – eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova

Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” a găzduit, la 7 februarie 2020, un eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Divin şi Brandy din Moldova – degustarea divinurilor din categoria V.S.O.P (5 ani) procurate din rețelele de comerț din țară (în to

Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției (locația str.Uzinelor 19) de către MOLDAC
06Feb2020
Evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al instituției (locația str.Uzinelor 19) de către MOLDAC

În perioada 04-05 februarie 2020 echipa de evaluare a Centrului Național de Acreditare (MOLDAC), condusă de către evaluatorul-șef, dna Natalia ȘAPOVAL, a efectuat la fața locului, în regim planic, evaluarea de supraveghere a laboratorului de încercări al I.P. „LCTBANPC” pentru domeniul produse alimentare și produse conservate (locaț

28.01.20 Întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri
29Jan2020
28.01.20 Întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri

La inițiativa directorului I.P. „LCTBANPC”, dna Lucia GHERDELESCU, la 28 ianuarie 2020 la sediul instituției a fost organizată o întrunire de lucru cu un grup de mici producători de vinuri din Moldova. La întrunire au participat dl Arcadie FOȘNEA, administrator „Crama Mircești” S.R.L., președinte al Asociației micilor producăt