Un grup de specialiști din Laboratorul de încercări și din Direcția certificare produse (Organism de certificare) din cadrul I.P. „LCTBANPC”, în număr de 8 persoane, a participat în perioada 03-11 aprilie 2023 la un curs de instruire externă, cu tema „Analiza senzorială a produselor alimentare”, cu o durată de 60 de ore academice, elaborat de Centrul de Formare Continuă al Universității Tehnice a Moldovei și prestat de către dna Valentina BANTEA-ZAGAREANU, doctor, conferențiar universitar la Facultatea Tehnologia Alimentelor din cadrul UTM.
Agenda cursului a fost una foarte consistentă, fiind axată atât pe prelegeri, cât și pe lucrări practice. Participanții la curs au studiat detaliat implicațiile analizei senzoriale în evaluarea calității produselor, reglementările privind analiza senzorială, implicațiile organelor de simț în evaluarea senzorială. S-au examinat de asemenea subiectele cu referire la cerințele față de localul în care se desfășoară evaluarea senzorială și față de dotarea tehnică necesară acesteia, precum și la modul de formare și gestionare a grupului de evaluare senzorială.
În cadrul activităților practice a fost efectuată analiza senzorială a produselor făinoase, de patiserie/cofetărie, produselor zaharoase, ciocolatei, produselor pe bază de cacao, a ceaiului și cafelei, precum și a altor produse alimentare.
Cursul s-a finalizat cu susținerea de către participanți a unui examen de absolvire, cu probă teoretică și practică, din comisia de evaluare făcând parte și dl Artur MACARI, şeful Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare din cadrul UTM, doctor, conferențiar universitar.
În opinia audienților, cursul a fost binevenit, util și foarte interesant.
Exprimăm gratitudine profundă dnei Valentina BANTEA-ZAGAREANU pentru dedicația sa și înaltul nivel profesional la prezentarea subiectelor din agenda cursului, ceea ce a contribuit la aprofundarea cunoștințelor deținute de personalul instituției în domeniul respectiv, care cu siguranță vor fi aplicate cu succes de către acesta pe parcursul activității sale ulterioare.